Annushka másodvetése

2019.02.13

Elkezdődött a gabona betakarítás, az őszi árpáé már a hagyományos Péter, Pál napja előtt! A termény értékesítése nem túl nagy reményekkel biztat bennünket. Hogyan lehetne a gazdáknak pluszjövedelmet elérni? A zöldítés céljából vetett termesztésteckülönböző keverékek bejelentésének ideje június 15-én lezárult. A később vetett növényekre nincs mód támogatást igényelni, az ilyen célra vetett növények termesztése a támogatás összegén kívül más jövedelmet nem hoz, sőt, költségekkel jár!

Mégis van egy növény, melynek másodvetéses termesztésével pluszjövedelemhez juthatunk, ez pedig a másodvetésben vetett szója! Ezt elsősorban a szója termesztésében gyakorlott gazdák, gazdaságok részére ajánljuk, optimális, ha öntözési lehetőség is rendelkezésre áll!

Eddig a hazai szójaválasztékban nem szerepelt olyan fajta, amelyik extra rövid tenyészidejű, és az őszi, korai fagyok előtt biztonságosan beérik. Cégünk jelen pillanatban több ilyen fajta tesztelésével foglalkozik, ezek közül kiemeljük az ukrán GMO-mentes Annushka fajtát, melynek 85 napos tenyészidejével ezeknek a feltételeknek tökéletesen megfelel. Vetőmagját cégünk évek óta másodvetésben termeli, illetve termelteti (pl.: július 5-i vetés, október 15-i betakarítás, 2-2,5 tonna termés)! A termesztéstechnológiája azonban eltér a hagyományos szójatermesztés technológiájától!

Melyek azok a különbségek, amiket feltétlenül figyelembe kell vennünk, ha sikert és jövedelmet szeretnénk elérni?

Tápanyag-visszapótlás

Nitrogénnel jól ellátott talajokon nincs szükség külön tápanyagok kijuttatására. Gyenge, vagy közepes nitrogénszint esetén célszerű 200 kg MAS 27%-os nitrogén műtrágyát kijuttatni vetés előtt (54 kg/hektár hatóanyag).

Talajelőkészítés

Elsősorban a korán lekerülő őszi árpa az optimális elővetemény. A tarló leforgatását korszerű talajművelő eszközökkel vagy sekély szántással is elvégezhetjük. Lényeg az egyenletesen sima felületű magágy készítése, ami feltétele a gyors, egyenletes kelésnek és a jó minőségű betakarításnak. A fajta az alsó hüvelyeket a talajtól 5-6 cm-re hozza. Ezért rögös, rosszul megmunkált talajon nem tudjuk veszteség nélkül a betakarítást elvégezni.

Tőszám

Ez a fajta kifejezetten igényli a magas tőszámot, hiszen egy szemből egy szójaszár fog képződni. A fajta oldalelágazásra nem hajlamos! Kivetendő magszám: 900-950.000 mag/hektár. Ez 130-as ezerszemtömegű magnál 125-130 kg/hektár.

Sortávolság

45 cm-es sortávolságon ennél a tőszámnál 2,3 cm-ként vannak a szemek a sorban. Azoknak javasoljuk, ahol a kultivátorozást precízen és jól el tudják végezni.

15 cm-es gabona sortávra való vetésnél egyenletesebb tőszámelosztást eredményez, de itt értelemszerűen nem lehet mechanikai sorközművelést végezni.

Vetés

A talajművelés után lehető leggyorsabban kerüljön földbe a vetőmag, 20-25 fokos talajhőmérsékleten a szója 5-6 nap alatt szépen kisorol.

Gyomirtás, növényvédelem

A gyors kelés gyors talajborítottságot is jelent. Ilyen tőszámmal a szója jelentős gyomelnyomó hatással bír. Az alapgyomirtást - bármilyen készítménnyel végezzük is - mindig visszaveti, "leülteti" az állományt. A növényvédő szakember tábla- és gyomismerete dönti el, hogy alkalmazzon-e alapgyomirtást, vagy nem. Az alapgyomirtás elmaradása esetén még mindig van lehetőségünk (Pulsar 0,8 liter/hektár vagy Refine SX 15-20 gramm/hektár) felülkezelés elvégzésére a kikelt gyomok ismeretében. A fajta a fehérpenészes rothadásra érzékeny, ha az előveteményben 2-3 éven belül repce vagy napraforgó volt (vetésváltás 4 év !).

Ha a fertőzés mértéke eléri a kritikus szintet, szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező szerekkel lehet védekezni. Megjegyezzük, hogy ez a mi üzemi gyakorlatunkban még nem fordult elő, de a korrekt tájékoztatás miatt az információt megadjuk.

Öntözés

Száraz körülmények között mindenképp szükség van egy kelesztő öntözésre. A nagy júliusi és augusztusi melegekben is mindenképpen szükség van az optimális vízháztartás fenntartására. Száraz évben az öntözés a másodvetésű szójatermesztés sikerének a záloga!

Betakarítás

A fajtára jellemző a rendkívül gyors érési folyamat. Deszikkálásra általában nincs szükség. A kombájnok beállításakor figyelni kell, mert a szemek kisebbek a normál szójáénál (ezerszemtömeg 125-130 gramm).

A termesztési költségek

A gazda minden esetben pontosan ki tudja számolni, hogy mekkora költségei merültek fel a másodvetésű szója termesztésekor. A talajmunka, a vetés, a vetőmag költsége, a nitrogén műtrágya, a növényvédő szerek költsége, az öntözés díja, a betakarítás, a tisztítás költsége összességében 110-130.000 Ft/hektár között van. Az értékesítési árat 100.000 Ft/tonnával számoltuk, így 2,3-2,5 tonna terméssel számolva 230-250.000 Ft árbevételt érhetünk el. Így 90-100.000 Ft/hektár jövedelem érhető el a másodvetésű szójával. Emellett ne feledkezzünk meg a talaj szerkezetének javulásáról és az utóvetemény számára hasznosítható nitrogénmegkötésről sem!

Végül szólnunk kell egy olyan körülményről, amely nem segíti és nem ösztönzi a gazdákat a másodvetések elvégzésére. A június 15-e után benyújtott támogatási igény nem vehető figyelembe. Sajnálatos, hogy emiatt sem a zöldítés, sem a fehérjeprogram támogatása ebben az esetben nem realizálható. Itt is szeretnénk a jogalkotók figyelmét felhívni, változtassanak ezen a gazdákat hátrányosan érintő helyzeten!

Dr. Bárány Sándor
Szójamag Kft.

Másodvetésű szója vetőmag rendelhető! Szójamag Kft. Dr. Bárány Sándor, tel.: 30/3361-597 email: szojamag@gmail.com