Szója gyomirtási tapasztalatai 2018-ban

2019.02.22


A szója növényállomány gyommentesen tartásához minden körülmények között szükség van az alapgyomirtásra. Ezt közvetlenül a szója vetése után, az állomány kelése között kell elvégezni, minél hamarabb a szója vetése után. Az alapgyomirtást általában kombinációban végezzük úgy, hogy a kezelés az egy-, és kétszikű gyomok ellen is hatásos legyen.


1. kép: Tiszta növényállomány, az alap gyomirtószerrel
kezelt tábla elegendő csapadékot kapott.

A gyomirtó hatás eredményessége nagymértékben függ az ilyenkor lehullott csapadék mennyiségétől. Amennyiben a vetés után a szója állomány nem kap legalább 10-20 mm csapadékot, a gyomirtó hatás részben, vagy teljes egészében is elmaradhat.

Ilyenkor szükség van az állomány felülkezelésére. Sajnos a Magyarországon jelenleg szójában engedélyezett növényvédőszer választék igen szűkös. A piacon mindössze három hatóanyag, illetve ezek kombinációi állnak rendelkezésre. A szer, illetve a szerkombináció kiválasztásához feltétlenül szükség van az adott szójatábla gyomösszetételének ismeretére. Amennyiben ezekkel az ismeretekkel a gazdálkodó nem rendelkezik, mindenképpen indokolt a szója termesztésében és gyomirtásában járatos növényvédő szakember segítségét igénybe venni. A kezelés hatékonyságát tekintve lényeges szempont, hogy a kezelendő szója táblákon a gyomok ne legyenek 2-4 leveles állapotnál fejlettebbek. Megkésett gyomirtásnál a szerek hatékonysága csökken. Hajlamosító tényező a hatékonyság csökkenésére a gyomok felületén kialakuló viaszréteg (pl.libatop félék), ami megnehezíti a hatóanyagok növénybe jutását. Ilyen esetekben javasolt a gyári hatásfokozók használata (DASH, TREND).

A felülkezelés során felhasználható hatóanyagok és készítmények: IMAZAMOX+BENTAZON gyári kombinációja a CORUM (1,9 l/ha+DASH).


2. kép: CORUM (1,9 l /ha ) felülkezelés 48 óra múlva.

A kezelést osztottan is lehet végezni 1 l/ha + 6-8 nap múlva 0,9 l/ha megosztásban. A készítmény különösen hatékony selyemmályvával fertőzött területen.Az IMAZAMOX hatóanyagú PULSAR 40 Sl önmagában 1 l/ha vagy kombinációban IMAZAMOX + TIFENSZULFURON-METIL (PULSAR 40SL 0,8-1 l/ha+REFINE 50 SX 10-15 gr/ha+ TREND 0,1 %) használható. A készítmény különösen hatásos parlagfű és szerbtövis ellen.A BENTAZON hatanyagú (BASAGRAN 480, BENTA 480 SL, TROY 480) 2 l/ha dózisban alkalmazható. Itt is lehet osztott kezelést alkalmazni IMAZAMOX, vagy TIFENSZULFURON- METIL kombinációjával. A CORUM a bentazon hatóanyagot gyári kombinációban már tartalmazza.Az egyszikű gyomokkal szemben, mint például muharfélék, kakaslábfű, magról kelő fenyércirok az IMAZAMOX önmagában is jó hatékonyságú. A rizómás fenyércirkot speciális egyszikű irtókkal érdemes kezelni a tenyészidő későbbi szakaszában. Amikor a cirok 25-30 cm magasságú és jól fel tudja venni levélzetén keresztül a hatóanyagot.Most a gazdák legfontosabb feladata bejárni a szójatáblákat és az így szerzett tapasztalatok alapján kiválasztani a felhasználandó gyomirtószereket.
Fel kell arra is készülni, hogy az egyszeri kezelés kevés lesz a szója gyommentesen tartásához és a kezelést ismételten el kell végezni. Amennyiben a szója sortávolsága 45 cm, vagy annál szélesebb, érdemes elővenni a sorközművelő kultivátort, részben a gyomirtó-, részben a talajt fellazító hatása miatt. Ilyen esetekben további előny, hogy a kultivátorral fellazított talaj a csapadékot is jobban magában tartja.A plusz gyomirtások jelentős többlet költséggel járnak, de ne szabad elfelejteni, hogy nagy termést csak tiszta gyommentes állományból takaríthatunk be.


Dr. Bárány Sándor
növényvédelmi szakmérnök
Szójamag Kft.